De mobiele advertentiemarkt is "zeer concurrerend", schrijft Google in een reactie op het overnamenieuws. De FTC ontving in december klachten over Google's geplande overname van AdMob. Google hoopt dat het door inmenging van Apple kritiek kan afwimpelen dat het teveel macht vergaart op de markt voor mobiele advertenties.

Volgens het doorgaans goed geïnformeerde AllThingsD betaalt Apple 275 miljoen dollar voor Quattro Wireless. Onder meer Ford, Procter & Gamble en Visa zijn klant van Quattro. Via het advertentieplatform worden circa 4 miljard impressies per maand geleverd, via mobiele websites en applicaties op iPhone, Android en andere smartphones.

Geld voor developers

Volgens analisten wil Apple met het platform app-developers meer mogelijkheden geven om te adverteren. Het gros van de applicaties in de App Store is gratis, en hier liggen voor zowel Apple als de ontwikkelaars mogelijkheden om geld te verdienen.

Apple zou eerder in de race zijn geweest om AdMob over te nemen, voordat Google er voor 750 miljoen dollar met de buit vandoor ging.