Google heeft onverwachts maar liefst 500 miljoen dollar apart gezet “in verband met een mogelijke oplossing van een onderzoek door Justitie naar het gebruik van Google-advertentiediensten door bepaalde adverteerders.” Dat blijkt uit de kwartaalrapportage die Google heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Onbekende zaak

Volgens de SEC-regels moeten beursgenoteerde bedrijven dergelijke verwachte transacties meteen in de begroting opnemen, zodat aandeelhouders de risico’s kunnen inschatten. Vandaar ook dat de 500 miljoen dollar in de boeken staat van afgelopen kwartaal, terwijl het bedrag nog niet eens is uitgekeerd.

Bovendien is nog niet bekend om welk onderzoek het überhaupt gaat en Google houdt de lippen stijf op elkaar. Daarom blijft het ook nog onduidelijk of het gaat om een boete of een schikking. Google sust dat de zaak geen verdere consequenties zal hebben. “Alhoewel we de uitkomst niet kunnen voorspellen, geloven we dat dit geen negatieve gevolgen zal hebben voor onze business, resultaten van onze activiteiten of financiële positie.”

Door het afschrijven van 500 miljoen haalde Google wel minder winst het afgelopen kwartaal dan een jaar eerder.

Antitrustzaken tegen Google

Vorig jaar september startte Justitie in Texas een antitrustonderzoek naar Google na klachten van machtsmisbruik bij het ranken van organische en betaalde zoekresultaten. Het is echter niet duidelijk of deze zaak met de enorme afboeking te maken heeft.

Een vergelijkbare antitrustzaak speelt in Europa. De Europese Commissie (EC) doet onderzoek naar concurrentievervalsing na klachten van een drietal verticale zoekmachines. Onlangs diende ook Microsoft een antitrustklacht tegen Google in bij de EC.