Het Amerikaanse gerechtshof moet nog akkoord gaan met de schikking, die de brancheverenigingen Authors Guild en Association of American Publishers en Google bekendmaakten. De juridische procedure tussen deze partijen sleepte zich al drie jaar voort. Google betaalt de uitgevers nu 125 miljoen dollar en omarmt een nieuw betaal- en abonnementsmodel voor boeken online.

Volgens de nieuwe deal mag Google kopieën van boeken die niet meer gedrukt worden geheel publiceren in Google Books. Maar de toegang wordt niet gratis voor consumenten. Google gaat nog onbekende bedragen vragen voor toegang tot de inhoud van de boeken. Bibliotheken krijgen onbeperkt toegang tot de online boekendienst. Universiteiten moeten een abonnement nemen.

Database

Google investeert 34,5 miljoen dollar in een database met boekenrechten. Die databank zorgt ervoor dat alle uitgevers gecompenseerd worden voor de boeken die volgens de nieuwe deal op Google Books worden aangeboden. Zij ontvangen een deel van de inkomsten.

Volgens de deal is er zeker 45 miljoen dollar beschikbaar voor auteurs en uitgevers van wie boeken met copyright zonder toestemming zijn gescand. Volgens de Authors Guild krijgen individuele auteurs elk tenminste 60 dollar of meer.

Voor boeken waarop auteursrecht rust en die nog wel worden uitgegeven verandert er niets. Uitgevers kunnen die werken via het partnerprogramma van Google Books aanbieden.