Google wil een schikking met uitgevers en auteurs rond Google Books nu beperken tot de Engelstalige landen VS, Canada, Verenigd Koninkrijk en Australi├ź. Ook gaat Google voortaan zelf op zoek naar rechthebbenden. Tot nu toe moesten deze zich zelf melden bij Google als ze erachter kwamen dat hun materiaal in de digitale bibliotheek was verschenen. In de schikkingswijziging beperkt Google ook de mogelijkheden om geld te verdienen met de digitale boeken.

Dat bleek afgelopen weekend uit nieuwe aanpassingen in het schikkingsvoorstel van Google met twee Amerikaanse organisaties van uitgevers en auteurs. Met de wijzigingen hoopt Google bezwaren die leven over onder meer het auteursrecht rond Google Books weg te nemen. Vorig jaar kwam het tot een akkoord met de twee organisaties, die in 2005 een rechtszaak waren gestart.

Veel kritiek

De in 2008 getroffen schikking zorgde voor veel kritiek van overheden uit onder meer Duitsland, Frankrijk en China. Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie en concurrenten als Microsoft, Amazon en de Open Book Alliance hadden bezwaren bij de deal.

Google beloofde in de schikking 125 miljoen dollar te betalen aan een nieuwe Book Registry, die vergoedingen voor auteurs en uitgevers zou moeten gaan verdelen.

Zonder toestemming

Het grootste strijdpunt is dat Google zonder toestemming vooraf boeken wil opnemen in Google Books. Het ging daarbij om boeken die in de VS niet te koop zijn, maar wel in andere landen. Ook wilde Google werken waarvan de rechthebbenden niet meer zijn te achterhalen automatisch kunnen gebruiken.

Een rechter buigt zich in februari over het nieuwe schikkingsvoorstel. Google heeft de afgelopen zes jaar al ruim 7 miljoen boeken uit bekende bibliotheken ingescand.

Creative Commons

Volgens het nieuwe voorstel krijgen rechthebbenden ook de keuze boeken gratis beschikbaar maken of hergebruik toestaan via Creative Commons-licenties. Verder kunnen rechthebbenden beperkingen die Google oplegt aan het tonen van de digitale boeken aanpassen of verwijderen, zoals het maximum aantal pagina's dat gebruikers kunnen afdrukken.