De aangeboden applicaties zijn ontwikkeld door derde partijen en bieden aanvullende functies. Dat omvat verbeterde security, of importeermogelijkheden voor mail- en agendasoftware. Een voorbeeld is de migratietool voor Microsoft Sharepoint naar Google Sites, die is ontwikkeld door een Google Apps Enterprise Partner.

Online aanschaffen

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt nu dat Google die externe applicaties op één plek in een overzicht biedt, met meteen ook aanschafmogelijkheden. Die app store zou dan een forse verbouwing zijn van de relatief onbekende Solutions Marketplace die Google al biedt.

Die site bevat nu omschrijvingen en recensies, maar linkt voor aanschaf door naar de sites van de softwaremakers zelf. Daar is de geboden programmatuur meestal wel online aan te schaffen. Betalingen innen via de Marketplace is nu optioneel, met een zelf aan te maken bestelknop die dan aanhaakt op Googles eigen betaalsysteem Checkout. Volgens de bronnen van The Wall Street Journal krijgt de aankomende app store directe aanschafmogelijkheden.

Dit moet niet alleen het gebruik van Googles online-diensten aanmoedigen. De internetreus strijkt namelijk ook een deel van de omzet op van de aangeschafte applicaties. Dit in navolging van bijvoorbeeld Apple in diens iTunes App Store, en Salesforce.com met diens AppExchange. Google onthoudt zich van specifiek commentaar op dit nieuws. De Journal meldt nog dat het bedrijf aangeeft "altijd werkt met partners te werken om meer oplossingen te bieden aan bedrijven."

Software plus services

Microsoft zegt dat Google met deze stap het voorbeeld van de Windows-producent volgt. Die stelt al sinds 2007 dat niet software as a service (SaaS), maar 'software plus services' de toekomst is. De "software+services" strategie van Microsoft moet reguliere applicaties, zoals Office maar ook Exchange, koppelen aan online-diensten, zoals Office Web Apps en hosted Exchange.

Google gelooft echter wel in SaaS en wil zoveel mogelijk computerfuncties in de cloud bieden en daarbij ook functies overhevelen. Ceo Eric Schmidt heeft in 2007 nog gesteld dat 90 procent van alle pc-activiteiten in de browser zijn te doen. Microsoft-directeur Tim O'Brien vertelt ict-nieuwssite The Register dat diverse Google-managers en -ingenieurs nu zeggen dat de weg voorwaarts het koppelen van cloud-diensten aan lokale applicaties is.