"We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een aantal instrumenten voor breedbandgebruikers. Zo moet mogelijk zijn om te kunnen zien wat afgeknepen wordt, wat het voor internetters makkelijker maakt om aan te geven bij de provider dat dergelijke maatregelen niet gewenst zijn", zo tekende The Register op uit de mond van Google beleidsdirecteur Richard Whitt tijdens een discussie op de Santa Clara University nabij San Francisco (VS).

Netneutraliteit

Softwareontwikkelaars zijn volgens Whitt de dupe wanneer een land de zogenaamde netneutraliteit niet garandeert. Hij roept consumenten en politici daarom op om voor deze neutraliteit te strijden.

"De bedreigingen waarmee we geconfronteerd worden zijn serieus. De banden van ISP's met Washington zijn hecht, misschien dat we door middel van een software-wapenwedloop een vuist kunnen maken in plaats van te verzanden in een langdurig politiek spel", zo gelooft Whitt.

Geen details

Whitt kan nog niet zeggen wanneer Google zijn tool beschikbaar zal stellen. Wel gaf de manageer aan dat verschillende Google-ontwikkelaars al enige tijd aan het project werken. The Register vermoedt dat Google daarbij geïnspireerd is door de commotie rondom het afknijpen van Bittorrent-verkeer door de Amerikaanse ISP Comcast.

"Als providers consumenten niet vertellen over de maatregelen die zij op hun netwerken toepassen, dan willen wij gebruikers de mogelijkheid geven dat zelf te onderzoeken", vertelde Whitt aan Britse techsite.

Google is al langere tijd een groot voorstander is van netneutraliteit. "Als de doorgeefluiken van breedband internet zouden bepalen wat gebruikers zien en doen op het internet, dan zou dat de principes aantasten die het internet tot een succes maken", schrijft Google evangelist Vint Cerf op de speciale netneutraliteit-pagina van Google.