De internetreus stelt dat het de gehele infrastructuur onder Google Docs heeft verbouwd. Daardoor komen die cloud-kantoorapplicaties dichter bij de desktoptegenhangers; Docs is sneller en importeert documenten beter. Google kan nu ook deze cloudsoftware makkelijker updaten. Vorig jaar september nog is Docs wereldwijd anderhalf uur op slot gegaan voor onderhoud.

Teksten en spreadsheets

De verbeterde importfunctie moet oorspronkelijke indeling en opmaak van documenten waarborgen wanneer gebruikers die invoeren in Google Docs. Verder krijgen de tekstverwerker en de spreadsheet in Google Docs verbeteringen, en introduceert Google een basale tekentool. Die gebruikt de SVG-standaard en is dus niet compatibel met huidige versies van Microsofts webbrowser Internet Explorer.

De Google-tekstverwerker heeft nu gelijktijdige, zichtbare samenwerking aan één document. Microsoft komt in juni met zijn desktoppakket Office 2010, waarvan dan ook een web-uitvoering verschijnt. Laatstgenoemde mist echter de mogelijkheid voor verschillende gebruikers om tegelijk in realtime aan een document te werken. Synchronisatie gebeurt middels tussentijdse updates aan het online gedeelde document.

Google's realtime collaboration aan tekstdocumenten was al aanwezig in de spreadsheet in Google Docs. Die webapplicatie krijgt nu als vernieuwing een aanmaakmogelijkheid voor flowcharts. Daarnaast heeft het andere nieuwe functies zoals een werkbalk voor formules, automatisch aanvullen, en vereenvoudigde navigatie tussen tabbladen in een spreadsheet.

Even niet offline

Daarnaast stapt Docs over op html5. Google heeft al eerder aangekondigd voor offline-functionaliteit voortaan te vertrouwen op html5 in plaats van op de eigen Gears-technologie. Html5 is echter nog in ontwikkeling, ook voor offline-functionaliteit. De vernieuwingen in Docs zijn dan ook niet compatibel met Gears, waarschuwt Google.

De overstap gebeurt vanaf 3 mei. Docs is daardoor dan niet meer goed offline te gebruiken. Op termijn moet html5 dat gemis weer goedmaken, hoewel nog onbekend is wanneer dat gebeurt. Gears delft hoe dan ook voor die tijd het onderspit, net als de daarop gebaseerde browserplugins. Google heeft eind februari het startschot al gegeven voor de eigen browser Chrome, waarbij de Mac-versie in december al is voorgegaan.

Picasa Web

Tot slot krijgt ook de fotosite Picasa Web, wat geen onderdeel is van Google Docs, een oppepper. Die komt nu, naast de net aangekondigde overname van de visuele zoekmachine Plink, die weer volgt op de in maart overgenomen online-fototool Picnik. Terwijl Google die overnames nog integreert, verhoogt het nu wel het maximale aantal fotoalbums op Picasa Web van 1000 naar 10.000. Standaard worden er maximaal 100 getoond op één pagina.

Google introduceert het vernieuwde Docs: Update: Zin en link toegevoegd met uitleg over de niet live synchronisatiefunctie van Office 2010 Web Apps.