Google werkt aan een softwaretool waarmee ontwikkelaars van iOS-applicaties in Java kunnen blijven werken. Met open source commandline-tool J2ObjC wordt Java-broncode vertaald naar Objective-C, de programmeertaal waarin iPhone-applicaties geschreven moeten worden.

Google heeft een speciale pagina voor het project opgericht waar ontwikkelaars instructies kunnen vinden.

Tool is geen Java-emulator

J2ObjC is geen Java-emulator, maar zet Java-klassen om naar Objective-C-klassen die direct gebruik maken van de iOS Foundation Framework. Verder heeft de tool volledige Java 6 ondersteuning, wat ook geldt voor de meeste runtime-omgevingen die gevraagd worden door client-side ontwikkelaars. J2ObjC kan ook gebruikt worden bij de meeste build-tools, inclusief Xcode en Make, schrijft Google-ontwikkelaar Tom Ball op het Google Open Source Blog.

De huidige beschikbare J2ObjC-tool zit nog tussen de alpha en bèta-versie in. Het doel van Google is om een Java-code te schrijven die platformonafhankelijk is voor een gebruikersinterface (UI). Daarmee kunnen ontwikkelaars applicatie-onderdelen bouwen voor zowel Android, webapps (met behulp van Google Web Toolkit) en iOS.