In verschillende Amerikaanse steden heeft Google tijdelijke constructies opgezet waarin consumenten kennis kunnen maken met de hardware die het bedrijf biedt. In kleine gebouwtjes, die sterk lijken op iglo’s, krijgen potentiële kopers van Google’s apparaten een “interactieve magische ervaring” voorgeschoteld.

Geen brillen

Tot die ‘magie’ behoort bijvoorbeeld virtuele sneeuwval. Ook kunnen klanten in de zogenaamde Snow Globe stappen om daar een video in slow-motion op te nemen om die direct met familie en vrienden te delen. In de winkel naast de iglo liggen daarnaast Nexus 7 tablets, Chromecasts HDMI-sticks en Chromebooks om uit te proberen. Opvallend genoeg is er geen Google Glass aanwezig, terwijl Google van plan is de spraakmakende computerbril volgend jaar te introduceren.

De tijdelijke showrooms staan in New York, New Jersey, Washington, Chicago en Sacramento. De winkels en iglo’s blijven ongeveer een maand ingericht; vlak voor de kerst worden ze weer weggehaald.

Eigen winkels?

Deze actie voedt de geruchten dat Google op termijn met eigen winkels de markt wil betreden. Apple verkoopt immers al jaren producten via eigen winkels. Microsoft is rondom de lancering van Windows 8, de Surface RT en Surface Pro met eigen retailstores begonnen. In een tijdelijke pop-up store in de Kalverstraat in Amsterdam werden in 2012 en 2013 wekenlang de nieuwste Microsoft-producten verkocht.