Microsoft heeft een boete gekregen van 561 miljoen euro omdat het bedrijf tegen de afspraken in minstens 15 miljoen klanten geen keuze heeft gegeven in webbrowsers bij het voor het eerst opstarten van een nieuwe computer. Microsoft moet klanten bij de in gebruik name van een PC een scherm bieden waarop een keuze voor een browser kan worden gemaakt, in plaats van standaard Internet Explorer te installeren.

Die keuze is er ook lange tijd geweest, maar bij de marktintroductie van Windows 7 was het beginscherm verdwenen. Dat bleef in Redmond onopgemerkt, is het verweer van Microsoft, en was een fout. Maar Google en Opera hadden de omissie wel degelijk is de smiezen en stapten achter de schermen naar de Europese Commissie, schrijft de Financial Times op basis van anonieme bronnen. Dat de EC een tip had gekregen, was vorig jaar al duidelijk. Opera was ook al degene die in 2007 de zaak aanhangig maakte.

Google en Microsoft al tijden in de clinch

De actie van Google is niet verwonderlijk, gegeven het feit dat Microsoft juichend langs de lijn staat bij het onderzoek dat de Europese Commissie doet naar de marktdominantie van Googles zoekmachine in Europa. Volgens Google is die zaak mede aangespannen op aandringen van Europese bedrijven die ondersteund worden door Microsoft. Het onderzoek naar Googles marktdominantie is inmiddels afgerond en het bedrijf is in onderhandeling met Brussel over een eventuele schikking.

Zowel Google als Microsoft hebben al jarenlang te maken met de concurrentiewaakhonden in Brussel, waarbij Microsoft inmiddels al zo'n anderhalf miljard euro heeft moeten overmaken naar een Europese bankrekening. Google en Microsoft spelen in die Europese procedures ook vaak een rol aan aanbrenger van een zaak tegen de ander, of in ieder geval een ondersteunende rol in de zaak die door andere bedrijven tegen een van de twee is aangebracht.

Tip van Google en Opera was "informeel"

Volgens de anonieme bronnen waaruit de Financial Times put, is de tip van Google en Opera “informeel" gedaan, waardoor er geen hard bewijs is dat zij zich werkelijk bij de Europese Commissie hebben gemeld. Doordat de overtreding van Microsoft een breuk is met de voorwaarden van een eerder getroffen schikking, is (voor het eerst) een echte boete opgelegd.

Google heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van Eurocommissaris Almunia, die de boete gisteren aankondigde. Opera zegt “blij te zijn dat de Commissie naleving van de schikkingsafspraken afdwingt, die van groot belang zijn voor een echte keus voor consumenten tussen webbrowsers."