SDK 2.0 komt vlak voor een evenement waar Verizon de eerste 2.0 Android telefoon, Droid, gaat presenteren. Naast multitouch en digitale zoom krijgt het met Android 2.0 de mogelijkheid om meerdere e-mailaccounts in dezelfde inbox te organiseren. Ook wordt het mogelijk om op de foto van een contact te klikken en dan in een pop-up menu gesprek, sms of e-mail te kiezen.

In de SDK wordt ook Exchange-ondersteuning geleverd. Tot nu toe was het via verschillende, alternatieve omwegen wel mogelijk om Exchange te gebruiken, maar nu wordt de functie officieel ondersteund. Het is vervolgens aan de provider die de telefoon verkoopt of die service wel of niet wordt aangezet.

Browserupdates

Ook de browser krijgt een update in de vorm van ondersteuning voor een viertal application programming interfaces (api's) voor de html 5 standaard. Dit maakt het mogelijk om applicaties in de browser te laten gedragen als een native applicatie. De html 5 database api ondersteunt bijvoorbeeld client-side databases die gebruik maken van SQL om data zoals e-mail lokaal op te slaan. De html 5 Apllication Cache stelt ontwikkelaars in staat applicatiefuncties en gebruikersinterface op te slaan in JavaScript en Cascading Style Sheets. Daardoor kunnen de gebruikers offline gebruik maken van de applicatie.

Daarnaast krijgt de browser een html 5 Geolocation api, waarmee data over de positie van de telefoon te gebruiken is. Video kijken op een volledig scherm wordt ook mogelijk. Er is een nieuwe adresbalk waarop getikt kan worden voor directe zoekopdrachten en navigatie. Ook wordt zoomen nodig mogelijk met twee korte tikken op het scherm.

Upgrade onzeker

Android 2.0 wordt niet automatisch uitgerold aan alle Android-gebruikers. Dat laat Google aan de providers en fabrikanten over, meldt het bedrijf aan de IDG News Service. Vorige updates werden automatisch aangeboden.

Het is mogelijk dat sommige toestellen niet voldoen aan de hardware eisen van Android 2.0, en daardoor niet kunnen upgraden. Daarnaast is het de vraag of de makers van bijvoorbeeld de Cliq of de Sense, hun alternatieve interfaces gaan aanpassen. Motorola en T-Mobile konden daar niet direct uitsluitsel over geven.