Er zijn vooral verbeteringen doorgevoerd in de snelheid van de browser, en dan met name in de verwerking van JavaScript. Daarnaast zijn er een aantal extra opties toegevoegd, zoals het in en uitzoomen van een volledige pagina. Ook kunnen gebruikers een automatische scrollfunctie en een automatische formulieren-invuller uitproberen. En twee tabbladen die openstaan in een venster kunnen eenvoudig naast elkaar gesleept worden.

"Het beste aan de nieuwe bèta is de snelheid", blogt product manager Brian Rakowski op het Chrome blog. "De browser is 25 procent sneller bij onze V8 benchmark en 35 procent sneller bij de Sunspider benchmark in vergelijking met onze huidige stabiele versie." De bèta zou bijna twee keer zo snel zijn als de eerste versie van de browser.

Miniem marktaandeel

Google wil nieuwe functies zo snel mogelijk doorvoeren en liever niet wachten op een grote release. De nieuwe bèta is een herintroductie van het Chrome bèta-kanaal dat bedoeld is voor snelle feedback, aldus Rakowski. Gebruikers van het bèta-kanaal krijgen regelmatig updates met nieuwe snelheidsverbeteringen, functies en patches. Bèta-testers hebben ook eerder beschikking over de veranderingen in Chrome dan normale gebruikers. "Ben alleen niet verbaasd als er nog wat 'ruwe randjes' aan zitten", aldus de product manager.

Ondanks dat Google de browser stevif promoot valt het marktaandeel nog tegen. Uit een onderzoek van het AI Internet Institute van eerder deze week blijkt dat Chrome in Europa een marktaandeel van slechts 1,5 procent heeft. Dat is een stijging van een half procent in vier maanden. Internet Explorer is nog steeds het grootst met 58 procent. Firefox volgt met 32 procent marktaandeel. Boven Chrome staan nog Safari (3 procent) en Opera (4 procent).