Onder leiding van bestuursvoorzitter Eric Schmidt heeft een delegatie van Google een bezoek gebracht aan Cuba. Het doel daarbij was het promoten van een vrij en open internet. In Cuba hebben slechts 2,6 miljoen van de 11,2 miljoen inwoners toegang tot het web. Zij moeten het bovendien doen met een door de overheid gecontroleerde gecensureerde versie van de werkelijkheid.

De Google-delegatie sprak onder meer met studenten en de bekende Cubaanse blogger Yoani Sanchez, die met 14ymedio.com de eerste onafhankelijke online krant van Cuba oprichtte. Zij maakt zelf melding van het onofficiële 'staatsbezoek', waarover de Cubaanse overheid en Google zelf zwijgen.

Vrijheid van meningsuiting

Het communistisch Caribisch land heeft Sanchez meermaals een door de VS betaalde propagandist genoemd. Volgens het verslag op 14ymedio heeft de trip dan ook maanden voorbereiding gevergd. Schmidt sprak vorig jaar tegenover The Wall Street Journal al zijn wens uit om Cuba te bezoeken.

Google promootte eerder de vrijheid van meningsuiting in Myanmar en Noord-Korea. Naast oud-CEO Schmidt is ook Jared Cohen, directeur van denktank Google Ideas, hierbij actief. Samen schreven zij het boek The New Digital Age. In dat boek haalt Schmidt onder mee uit naar China.

Cohen is overigens als voormalig adviseur van de ministers van buitenlandse zaken Condoleeza Rice en Hillary Clinton geen onbekende in de politiek. Hij reisde net als zijn collega's Brett Perlmutter en Daniel Keyserling van Google Ideas ook mee naar Cuba.

Zeekabel

Dat land is pas kort aangesloten op internet via een onderzeese glasvezelkabel naar Venezuela. Ondanks de voltooiing hiervan profiteren maar weinig Cubanen van dit netwerk, dat een sneller en goedkoper internet moest bieden.