Deze censuurmogelijkheid is nu wereldwijd beschikbaar, blogt Google. Eerst was het beperkt tot de Amerikaanse Google.com-site. Websites zijn te blokkeren door op een pagina met zoekresultaten te klikken op de link 'Alle resultaten van [website] blokkeren', die komt te staan bij elke gevonden site (naast 'In cache').

Zoekalgoritme aanpassen

De blokkeeroptie duikt pas op als een gebruiker de bewuste site heeft bezocht en direct terugkeert naar de Google-zoekresultaten. Uit een korte test door Webwereld blijkt dat dit niet heel nauw luistert: een gevonden site bezoeken, kort daar iets lezen en even scrollen, levert bij teruggaan naar Google nog wel de blokkeerlink op. Overigens is het niet mogelijk om Google zelf te blokkeren, maar wel Google-diensten zoals Maps.

Klik voor groot

Google meldt de blokkeergegevens van gebruikers ook te gebruiken om zijn zoekalgoritmes aan te passen. Dat geldt wereldwijd. Een veelgeblokkeerde site kan dus kans lopen om weg te zakken in de zoekresultaten voor alle gebruikers van de marktdominante zoekmachine. De blokkades van Amerikaanse gebruikers werken hier al in mee en Google wil in de toekomst experimenteren met de blokkeerdata van niet-Amerikaanse gebruikers.

Blacklist beheren

Google-gebruikers kunnen hun eigen zwarte lijst te beheren door naar een Google-pagina te gaan, daar in te loggen en dan rechtsboven in het browserscherm op het tandwiel-icoon te klikken. Kies daar voor Zoekinstellingen, en onderaan het dan verschijnende scherm Algemene Voorkeuren staat de optie 'Geblokkeerde sites beheren'.

Daar zijn sites ook handmatig toe te voegen door de url in te voeren. Google vraagt daarbij ook of gebruikers willen opgeven wat de reden voor de blokkering is. Die vraag is optioneel. De lijst met geblokkeerde sites is daar ook direct als tekstbestand te downloaden. Dat zijn dan alleen de url's, zonder de de eventueel opgegeven blokkeringsredenen.