Het nieuws over Knol, waarschijnlijk afgeleid van 'knowledge', verscheen gisteren met screenshots op de Google Blog. Udi Manber van Google ontvouwt daar de plannen voor een gratis kennissite, die gebruikers zelf zullen vullen. Google levert daartoe eenvoudige schrijf- en redigeertools en gratis hosting.

In tegenstelling tot de online encyclopedie Wikipedia staat op Knol de auteur van een lemma centraal. Een pagina over een bepaald onderwerp heet een 'knol' en bevat persoonlijke gegevens van de auteur, waaronder bijvoorbeeld eventuele titels en een foto.

Hiermee lijkt de site enigszins op het ontwikkelplatform Squidoo, waar iedereen eenvoudig een persoonlijke pagina ('lens') kan maken over een bepaald onderwerp. Een voorbeeld van een 'knol' over slapeloosheid staat hier.

Klustips

De auteurs mogen over allerlei onderwerpen schrijven, van wetenschap tot klustips. Google houdt zich nadrukkelijk afzijdig van redactionele inmenging. Auteurs mogen ook reeds bestaande onderwerpen uitkiezen, waardoor een soort competitie of polemiek kan ontstaan die Google alleen maar toejuicht. Derden kunnen ook commentaar leveren op een 'knol' via peer reviews, of kunnen deze beoordelen door middel van sterren.

Interessant is het marketingconcept achter Knol. Als de auteur van een lemma advertenties op zijn site wil, kan hij van Google "een aanzienlijk deel van de inkomsten" daarvan krijgen. Ook interessant is Googles suggestie dat de knol-pagina's hoog zullen staan bij de zoekresultaten in de eigen zoekmachine. Zo kunnen zij immers Wikipedia-pagina's naar onderen drukken.

Stap te ver?

Nadat het nieuws over Knol op TechCrunch verscheen is een discussie losgebarsten of Google hiermee niet een stap te ver gaat. Google is groot geworden door content te ontsluiten, maar wordt steeds meer zelf een informatieproducent.

Voor Wikipedia zou de hoge positie van knol-pagina's in de zoekresultaten lelijke gevolgen kunnen hebben. Sommige lezers van TechCrunch vrezen dat deze "oneerlijke concurrentie" het eind van de encyclopedie zou betekenen.