Nadat Google zijn telefoondienst Google Call onthulde en uitrolde in de Verenigde Staten en Canada leek het er even op dat de rest van de wereld gespeend zou blijven van telefoongesprekken via Gmail. Twee dagen na de aankondiging werkt de dienst ook in Nederland, mits de taal van Gmail is ingesteld op "English (US)".

Na installatie van Google Call kunnen Gmail-gebruikers vanuit hun browser naar alle telefoonummers ter wereld bellen. Gesprekken binnen de VS en Canada zijn de rest van het jaar gratis, ook Nederlanders bellen gratis naar Noord-Amerika. In Nederland en de rest van de wereld moet er worden betaald.

Gratis bellen naar Amerika

Een gesprek vanuit Google Call naar een Nederlands netnummer kost 2 dollarcent per minuut, naar mobiel bellen kost 23 cent per minuut. Veruit de meeste internationale tarieven blijven onder de 1 dollargrens. Maar er zijn uitschieters: inbellen op communicatienetwerken van satellieten kost al snel 5 of 6 dollar per minuut.

Ter vergelijking: met Skype Out kost bellen naar vaste lijnen in Nederland 2,4 dollarcent, en naar mobiele telefoons 31,2 dollarcent per minuut. En bellen naar Noord-Amerika is niet gratis met de dienst van Skype die de VoIP-client verbindt met het telefoonnetwerk.

Gebruikers van Google Call krijgen gelijk 10 dollarcent beltegoed kado om mee te beginnen. Is dat op, dan zijn er credits te koop die aangeschaft moeten worden via Google Checkout, de betaaldienst van Google. Die koppelt een creditcardnummer aan het Checkout-gebruikersaccount. Het standaardbedrag voor nieuw beltegoed is vastgelegd op 10 dollar. Op dit moment is er geen mogelijkheid om dat bedrag aan te passen.

Let op: niet upgraden

Google Call gebruikers kunnen in de VS hun account upgraden naar Google Voice. Dat geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om een nummer door te schakelen naar verschillende telefoons en ook naar Google Call. Wordt er gebeld dan gaan alle telefoons tegelijkertijd af.

Wanneer deze dienst in Nederland beschikbaar wordt, is onbekend. Nederlandse gebruikers van Call kunnen nu wel op upgrade klikken, maar sluiten zichzelf dan buiten. Credits kopen voor Call is dan niet mogelijk aangezien Voice nog alleen voor de VS is.

Californisch nummer

Als een telefoon wordt gebeld via Google Call wordt een Californisch nummer weergegeven. In het geval van onze eigen test ging het om een nummer uit het plaatsje Escondido, zo verraadt de iPhone. Terugbellen naar het nummer levert een bandje op met een vrouw die stelt dat het nummer niet in gebruik of afgesloten is.

Update 15.51 uur: Toegevoegd dat het alleen werkt met met taalinstellingen die op "English (US)" staan. Met dank aan Webwereld-lezer Mindless.