De YouTube-video's waardoor de afgelopen dagen in diverse Moslimlanden rellen uitbraken, zijn in zowel Libië als Egypte door Google zelf offline gehaald. Reuters meldt dat Google in een verklaring heeft toegegeven dat het materiaal voor hen binnen de grenzen van het toelaatbare ligt maar wijst naar eigen zeggen op “de erg moeilijke situatie" in beide landen.

Afghanistan blokkeert YouTube

Afghanistan besloot woensdag om de hele website van YouTube te blokkeren vanwege de anti-moslimvideo's. In de film wordt de Islam als haatdragend en hypocriet neergezet. Het karakter van profeet Mohammed speelt een rol als bedrieger en oplichter. Reden voor de Afghaanse autoriteiten om zelf maatregelen te nemen.

Zeker vanwege ernstige rellen in Libië. Bij een raketaanval op de ambassade van de Verenigde Staten in Benghazi kwamen dinsdagavond 4 mensen om het leven, waaronder de Amerikaanse ambassadeur Christhoper Stevens zelf. Grote groepen mensen protesteerden op meerdere plekken in het land.

Video mag van de richtlijnen

Google heeft toegegeven dat het materiaal binnen zijn YouTube-communityrichtlijnen ligt. Daarin staat dat het bedrijf voorstander van het recht op vrije meningsuiting is en dus ook van ieders recht om onpopulaire zienswijzen te verkondigen.

“Wij verbieden echter haatdragende retoriek die erop is gericht om op basis van ras of etnische oorsprong, religie, handicap, geslacht, leeftijd, veteranenstatus en/of seksuele geaardheid een groep aan te vallen of te vernederen", luidt die verklaring.

Nieuw beleid van Google?

Het is zeker niet voor het eerst dat censuur door landen wordt toegepast op de videosite. YouTube voert met deze beslissing mogelijk nieuw beleid waarbij het zelf per land bekijkt wat toelaatbaar is. Onderbouwing hiervan ontbreekt vooralsnog op het officiële YouTube-blog.