Wie in de Franse of Duitse zoekmachine van Google zoekt naar nazistische of antisemitische sites krijgt geen of onvolledige informatie van de zoekmachine. Ook krijgen bezoekers die zoeken naar sites over de superioriteit van het blanke ras of de fundamentalistische christelijke beweging `Jesus-is-lord' nul op het rekest. Dit blijkt uit een onderzoek van student Ben Edelmann en assistent-professor Jonathan Zittrain. Het tweetal, dat verbonden is aan de universiteit van Harvard, heeft de verschillende nationale varianten van de zoekmachine met elkaar vergeleken. Uit het onderzoek bleek dat in totaal 113 sites, die wel vanuit de Amerikaanse variant te vinden zijn, niet in de Franse of Duitse variant voorkwamen.

Wetgeving

Het is onder de Duitse wet verboden om het bestaan van de holocaust in publicaties te ontkennen. Alles wat tot raciale of etnische haat kan leiden is eveneens bij wet verboden. Duitsland heeft in het verleden internetproviders gemaand de toegang tot diverse extreemrechtse Amerikaanse sites te blokkeren. De Duitse woordvoerder van Google verklaarde tegenover CNet dat Google `om aan de wettelijke verplichting in Duitsland te voldoen, heeft besloten de sites uit de Duitse zoekmachine te verwijderen'. Frankrijk kent een gelijksoortige wetgeving.

Vrijheid van meningsuiting

Google lijkt steeds vaker als middel gebruikt te worden om de vrijheid van meningsuiting te beperken. In maart van dit jaar verwijderde Google onder juridische druk links naar sites die inbreuk deden op het auteursrecht van de Scientology-beweging. Volgens de onderzoekers is het zorgelijk dat de gebruiker de resultaten onthouden worden. Het is de gebruiker niet duidelijk of hij al dan niet te maken heeft met een beperkte index. De onderzoekers geven als alternatief alle sites weer te geven. Van sites die bij plaatselijke wet verboden zijn kan de link weggelaten worden, aldus de onderzoekers.