Die internationale overeenkomsten voor de uitwisseling van goederen en diensten tussen landen verbieden het opwerpen van kunstmatige handelsbarrières. Censuur vormt zo'n belemmering, argumenteert Google. Dat beperkt de zoekmachine en advertentiemakelaar in zijn bedrijfsvoering en geeft lokale spelers, zoals Baidu in China, een oneerlijk voordeel.

Via WTO spelen

De internetreus werkt op dit moment samen met een aantal departementen van de Amerikaanse overheid om deze zaak aanhangig te maken bij de Wereld Handelsorganisatie (WTO). Dit is onthuld door woordvoerder Robert Boorstin op een bijeenkomst in Washington DC, schrijft de Britse ict-nieuwssite The Register. China is sinds 2001 lid van de WTO.

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft in mei al gesteld dat de 'Great Firewall' van China eigenlijk een WTO-kwestie is. Die schending van de handelsverdragen moet dan wel aangekaart worden. Google is daar nu dus mee bezig.

Vorige week is al bekend geworden dat Google zijn lobby-activiteiten opvoert. Het wil dat de regeringen van de Verenigde Staten en de Europese Unie druk uitoefenen op China over de internetcensuur in dat communistische land. De Chinese overheid filtert internetverkeer zelf, maar verplicht bedrijven ook tot zelfcensuur, mede op basis van algemene, volgens critici vage, richtlijnen.

Ook Vietnam, Australië

Google richt zich niet alleen op China. Ook een communistisch land als Vietnam pleegt censuur en schendt daarmee volgens de Amerikaanse zoekmachine naast mensenrechten ook internationale handelsverdragen. De regering van Vietnam heeft in april een wet aangenomen die internetcafé's verplicht een serverapplicatie te installeren die dan gebruikt kan worden voor monitoring en censuur.

Ondertussen is ook de Australische overheid druk bezig filtering van internetverkeer door te voeren. De plannen van dat democratische land kunnen de goedkeuring van Google, maar ook van bijvoorbeeld concurrent Yahoo, niet wegdragen.