Apple maakt bekend dat Schmidt moet vertrekken wegens de toenemende belangenverstrengeling van beide bedrijven. "Eric is een erg goede commissaris geweest voor Apple. Hij investeerde zijn kostbare tijd, talent, passie en wijsheid om Apple te helpen succesvol te worden", schrijft Apple-ceo Steve Jobs.

"Helaas begeeft Google zich steeds meer op het terrein van de kernactiviteiten van Apple met Android en nu ook met het Chrome OS. Daardoor zal de effectiviteit van Eric als commissaris nog verder verminderen, omdat hij bij minder vergaderingen kan aanzitten vanwege het gevaar van potentiële belangenconflicten. Daarom hebben we wederzijds besloten dat dit het juiste moment voor Eric is om terug te treden uit Apple's raad van bestuur."

Microsoft-concurrenten

Schmidt zette in 2006 bij zijn aantreden als commissaris een traditie voort waarin hij topposities bekleed bij vooraanstaande Microsoft-concurrenten. De Google-ceo was voordat hij in dienst trad Google werkzaam bij zowel Sun Microsystems als Novell. "Apple is een van de bedrijven die ik het meest bewonder", zei hij bij zijn toetreding tot de Apple-bestuursraad.

Spagaat

Ook in het begin zat Schmidt met deze pet op in een opmerkelijke spagaat. Google is anders dan Apple een duidelijke voorstander van open standaarden en pleit dan ook voor toepassing van open standaarden bij de online verkoop van muziek en video.

"Kopers moeten in staat zijn om content van het ene naar het andere apparaat te kopiëren", was daarbij de definitie die voormalig Google-topman Chris Sacca hanteerde voor een 'goed' bedrijfsmodel, iets wat bij Apple's iTunes niet mogelijk is, en zelfs wordt tegengehouden.

De spagaat die er in het begin was is nu te groot geworden om de positie van Schmidt als commissaris vol te kunnen houden.