Donkere wolken boven Redmond, nu bekend is geworden dat Google-directeur Eric Schmidt commissaris is geworden bij Apple. "Eric doet een fantastische job als directeur van Google en we hebben veel vertrouwen in zijn bijdrage als lid van Apple's raad van bestuur' aldus Steve Jobs, directeur van Apple. "Evenals Apple heeft Google een sterke focus op innovatie en we verwachten dat de inzichten en ervaringen van Eric Schmidt, ons zullen helpen de komende jaren richting aan Apple te geven."

Schmidt, die voor hij bij Google aan de slag ging werkzaam was bij zowel Sun als Novell, zet hiermee een traditie voort waarin hij topposities bekleed bij vooraanstaande Microsoft-concurrenten. "Apple is een van de bedrijven die ik het meest bewonder. Ik verheug mee erop mee te werken aan de fantastische dingen die Apple doet."

gTunes

Hoewel Google eerder liet weten geen concrete plannen te hebben voor een eigen muziekspeler of online muziekdienst, dwingt zijn nieuwe positie Schmidt tot een opmerkelijke spagaat. Google is anders dan Apple een duidelijke voorstander van open standaarden. Nog geen maand geleden sprak het zich bij monde van haar hoofd zakelijke ontwikkeling, Chris Sacca, uit voor toepassing van open standaarden bij de online verkoop van muziek en video. "Kopers moeten in staat zijn om content van het ene naar het andere apparaat te kopiëren", was daarbij de definitie die Sacca hanteerde voor een 'goed' bedrijfsmodel, iets wat bij Apple's iTunes niet mogelijk is.