Skyhook sleept Google voor de rechter omdat Mountain View concurrerende diensten van zijn ‘open’ Android platform weert. Bovendien zouden Google’s eigen lokalisatietechnologie inbreuk maken op patenten van Skyhook. Het bedrijf eist tientallen miljoenen schadevergoeding, meldt onder meer de Wall Street Journal.

Skyhook bepaalt de positie van een mobiel op basis van gps, triangulatie van mobiele zendmasten en wifi-access points. Voor dat laatste heeft Skyhook auto's rondrijden met camera's en wifi-sniffers, vergelijkbaar met Google Street View-auto's.

Machtsmisbruik

De concrete aanleiding van de rechtszaak is de beschuldiging dat Google Motorola heeft gechanteerd om Skyhook van Android-telefoons te dumpen. In april dit jaar sloten Motorola en Skyhook een opmerkelijk deal. In plaats van de gratis Google-dienst mocht Skyhook de betaalde lokalisatiesoftware voor Android-smarphones van Motorola leveren.

Maar niet lang daarna rezen er problemen. Google dreigde de Android-certificering van Motorola telefoons niet af te geven als Motorola Skyhook niet inruilde voor de eigen lokalisatiesoftware van Google, aldus de aanklacht. Android-chef Andy Rubin zou hoogstpersoonlijk de ceo van Motorola hebben gebeld met het bevel om geen Motorola's met Skyhook-software op de markt te brengen. “Ondanks dat Google claimt dat Andtroid OS open source is, heeft Google feitelijk een gesloten systeem gecreëerd waar het aankomt op lokalisatie.”

'Samsung ook gechanteerd'

In de aanklacht wordt ook nog een niet bij name genoemd bedrijf 'X' aangehaald, dat Google op vergelijkbare manier zou hebben gechanteerd. X zou op 2 juli een deal hebben gesloten met Skyhook, maar die werd later, mogelijk onder druk van Google dus, geannuleerd.

Hoogstwaarschijnlijk is bedrijf X Samsung, omdat die op 2 juli een overeenkomst sloot met Skyhook. Die deal ging over verschillende Samsung-toestellen, waaronder de Samsung Wave, die overigens niet op Android maar op Samsung’s eigen Bada draait.

Skyhook v Google Complaint