Versie 24 van Chrome presteert weer net iets beter dan de huidige versie 23. Google zet de verbeteringen voor het draaien van JavaScript-code op een rijtje en prijst de aanhoudende versnelling. Sinds versie 15, die in oktober vorig jaar is uitgebracht, presteert Chrome 26,3 procent beter in de Octane-test. Die benchmark is door Google zelf ontwikkeld voor het testen van real-world JavaScript-code, zoals gebruikt door webapps.

Echte webapps getest

Octane is afgelopen zomer onthuld. Het omvat alle individuele tests die Google al had in zijn V8-benchmark, maar voegt daar vijf nieuwe aan toe. Die toevoegingen zijn gemaakt op basis van bekende webapps en libraries. Dit zijn JavaScript-implementaties van onder meer de PDF Reader van Firefox-maker Mozilla, een 3D-physics-simulator, en een Gameboy-emulator.

"Elke keer dat je Chrome start, zie je hetzelfde simpele browser-venster. Wat je misschien niet weet, is dat dingen 'onder de motorkap' elke zes weken veranderen, dankzij auto-update", blogt software-ontwikkelaar en 'compiler wizard' Toon Verwaest van Google. Opvallend in de door hem gepubliceerde performance-grafiek zijn twee dipjes in de Octane-resultaten: bij versie 17 en 20.

Sinds oktober vorig jaar is Chrome meer dan 26 procent sneller geworden, wat de Octane-benchmark betreft: