Google heeft de Do Not Track-functie aan de ontwikkelaarsversie van Chromium toegevoegd. De komende tijd zal deze functie doorsijpelen naar stabiele versies. Chrome is de laatste grote browser die Do Not Track (DNT) inbouwt.

Verzoek, geen blokkade

“We houden ons aan de overeenkomst over DNT die de industrie heeft gesloten met het Wiite Huis eerder dit jaar. Daarom maken we de instelling zichtbaar in de Developer Channel van Chromium, zodat de functie aan het eind van het jaar in de aankomende versies zit," aldus Google in een verklaring aan AllThingsD.

Als DNT aan staat zendt de browser een signaal aan de webserver dat het geen tracking cookies wenst te ontvangen. Het blokkeert dus geen cookies, en het is de grote vraag of sites zich zullen gaan houden aan DNT.

Hoogoplopende ruzie in W3C

Van de week bleek al dat de meest gebruikte webserver, Apache, de DNT-instelling in Internet Explorer 10 zal negeren. Dit omdat Microsoft zich niet aan de DNT-standaard zou houden door DNT default aan te zetten, in plaats van uit. Voor de privacy van de gebruikers, zegt Microsoft. Hiermee schendt en ondermijnt Microsoft een open standaard in wording, aldus critici.

De kwestie is ontaard in een complete weboorlog tussen grote spelers binnen en buiten de W3C-werkgroep. Door het geruzie is het hoogste onzeker of de specificaties ooit af zullen zijn.