Chrome OS laat systeembeheerders indien gewenst de automatische updates uitschakelen. "Admins kunnen nieuwe versies blokkeren, maar wij zien tot nu toe dat niemand dat doet", zegt productmanager Sundar Pichai van Google woensdagavond tegen Webwereld. Microsoft Nederland had vorige week nog kritiek geuit op Chrome OS en de nieuwe Chromebook-laptops, omdat bedrijven automatische en onaangekondigde updates zouden vrezen.

Verouderde apps

Volgens Pichai geldt de mogelijkheid om de auto-update uit te schakelen sinds kort al voor de Chrome-browser. Die voorziet zichzelf op Windows en Mac anders minimaal elke zes weken van een update. "Maar we raden bedrijven aan de automatische updates wel toe te staan, omdat ze dan altijd over de veiligste versie met de meeste functies beschikken."

Of Google, net zoals Microsoft, ook meerdere dagen tevoren gaat informeren over welke beveiligingsupdates eraan komen, kon Pichai nog niet zeggen. De internetreus doet dit sinds kort wel voor updates aan zijn clouddienst Google Apps: beheerders worden gewaarschuwd voor updates in aantocht.

Update-angst

Volgens Microsoft vrezen veel bedrijven automatische updates omdat die mogelijk de werking frustreren van oude webapplicaties die intern worden gebruikt. "Als organisaties zich aan alle standaarden houden dan werken al hun applicaties ook goed in Chrome", aldus Pichai.

Hij gaf toe dat een overstap naar Chrome OS nog te groot lijkt voor bedrijven met verouderde interne toepassingen onder oude browsers of oude Windows-versies. "De meeste bedrijven die met Chromebooks willen beginnen, doen dat meestal voor het deel van de organisatie dat niet afhankelijk is van zulke legacy-apps."

Lancering Samsung Chromebook

De Google-manager was woensdag in Londen voor de Europese lancering van Samsungs Series 5, de eerste Chromebook die in Europa te koop is. Deze 'internetlaptop' is sinds vandaag te koop. Tijdens de presentatie repten Google en Samsung opmerkelijk genoeg nauwelijks over het zakelijke Chromebook-aanbod. In de VS biedt Google bedrijven en onderwijsinstellingen vanaf 20 dollar per maand Chromebooks te huur aan. Google hoopt dat organisaties die nu al zijn zakelijke Apps-diensten gebruiken overstappen op Chrome OS.

Samsungs Chromebook heeft een dual-core Intel Atom-processor, 2 GB intern geheugen, een 16 GB ssd (geen harde schijf) en een 12 inch scherm. Het kost in Nederland 399 euro voor het WiFi-model en 449 euro voor het model met WiFi en 3g. KPN biedt de eerste Chromebook-bezitters de eerste maand 1 GB gratis datagebruik aan via een prepaid-sim.

Deal met Laptopshop.nl

De Samsung Series 5 wordt geleverd met de stabiele versie 12 van Chrome. De laptop is voorlopig alleen te koop bij Laptopshop.nl. Wanneer andere webwinkels een retailers hem gaan aanbieden, is volgens Samsung-medewerkers nog onbekend.

Op de Chromebooks is geen software te installeren. De laptops zijn alleen geschikt voor cloud computing. Voor de beveiliging draait elke webpagina en webapp in een geïsoleerd geheugendeel (sandbox). Uit een peiling die Google onlangs onder ontwikkelaars hield, bleek volgens Google's marketing productmanager Josh Woodward dat drie soorten software het meest worden gemist door de eerste Chromebook-gebruikers: VoIP-clients als Skype, grafische pakketten als Photoshop en media(beheer)software als iTunes.