Google maakte vorige week bekend dat het met het vervangen van Google Talk door de nieuwe chatdienst Hangouts ook het opensource chatprotocol xmpp niet langer zal ondersteunen. Daardoor kunnen andere bedrijven Google Talk niet meer integreren in hun diensten en apps. Google heeft nu een verklaring voor het staken van de xmpp-ondersteuning gegeven: een gebrek aan interesse voor de open standaard bij andere bedrijven.

"Na zeven jaar is het duidelijk dat de rest van de industrie dit open systeem niet omarmt. Als de industrie wel interesse toont in de toekomst, staan we open voor het ontwikkelen van een interface die aan de behoefte voldoet", aldus een Google-woordvoerder tegen Webwerelds zustersite Computerworld. Microsoft is juist vorige week gestart met het integreren van Google Talk binnen Outlook.com.

Kritiek

De digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) uitte afgelopen week kritiek op Google wegens het stopzetten van de xmpp-ondersteuning, onder meer omdat het slecht zou zijn voor de privacy van gebruikers als chatservers bij één bedrijf in beheer zijn. Met xmpp kunnen andere partijen ook chatservers gebruiken waarmee Hangout-gebruikers kunnen communiceren.

Google stelt gebruikers er ook niet van op de hoogte dat hun vrienden die Jabber.org of andere xmpp-servers gebruiken niet meer als beschikbaar om mee te chatten zullen verschijnen, klaagt de EFF.