Google Code accepteert nu alle open source projecten die een licentie van het Open Source Initiative (OSI) gebruiken. Voorheen werd slechts een klein deel van de OSI-licenties geaccepteerd om wildgroei aan licenties tegen te gaan. Toch omhelst de zoekgigant er steeds meer.

"We denken dat we ons punt wel hebben gemaakt en dat deze nieuwe aanpak beter past bij ons doel om developers van open source software te ondersteunen", schrijft Chris DiBona van Google. Er is daarom een nieuwe optie toegevoegd aan de licentielijst van Google Code waar gebruikers zelf een licentie kunnen invoeren die niet al is geselecteerd door Google.

Goedkeuring vereist

Projecten die alleen zijn bedoeld voor het publieke domein moeten nog steeds worden goedgekeurd door Google. "Projecten die ├ęcht bedoeld zijn voor het publieke domein zijn vrij zeldzaam en in sommige landen zelfs onmogelijk", aldus DiBona. Wie een dergelijk project wil opzetten, kan een voorbeeld nemen aan het SQLite project van Richard Hipps. Voor het aanvragen van een licentie voor het publieke domein kunnen ontwikkelaars mailen met Google.

DiBona wijst erop dat Google de jacht voortzet op non open source projecten die gebruik maken van Google Code als een generieke dienst voor file hosting. Google laat nu alle OSI-licenties toe omdat het bedrijf het jammer vond om projecten met bepaalde licenties te weren die wel bij de filosofie achter Google Code pasten.

Projecten weigeren

"We hebben het nooit erg leuk gevonden om projecten te weigeren die onder echte, compatibele licenties zoals de zlib License of andere tolerante licenties vallen. Ook wilden we geen projecten weigeren die een echte nieuwe functie steunen zoals de AGPL", legt DiBona uit. "Ook zijn we inconsistent geweest in onze omgang met projecten met meerdere licenties."