Google Wave werd in 2009 geïntroduceerd en het was een manier van de zoekgigant om het beste van al zijn diensten bij elkaar te brengen. Het moest de ultieme semenwerkingssoftware worden. Helaas voor Google sloeg Wave niet echt aan. Misschien was de verandering te groot. De code van Wave werd in ieder geval open source vrijgegeven door Google die daarmee zijn handen aftrok van de dienst.

Het lijkt erop dat Google zijn Docs-gebruikers uiteindelijk toch aan de Wave wil krijgen, maar in plaats van in één keer de grote stap te wagen gaat het mondjesmaat. Vanaf woensdag is het mogelijk om een slimme chatfunctie te gebruiken in Google Docs, speciaal bedoeld om discussies met een groep mensen te voeren over de bewerking van een document.

Direct beschikbaar

De nieuwe functie 'Discussions' combineert chat met e-mailfunctionaliteit. Zo kan iemand aan de discussie worden toegevoegd via een @vermelding, ook kan er gereageerd worden op de discussies via e-mail. De gebruiker kan zelf kiezen hoe hij de discussie wil volgen en op welke manier nieuwe opmerkingen hem bereiken.

In nieuwe documenten verschijnt bovenin de discussieknop. Als daarop wordt geklikt opent een zwevend chatvenster, de commentaren die daarin worden getikt krijgen een datum en tijdstempel, ook verschijnt de avatar van de gebruiker. Het is mogelijk om later het gegeven commentaar aan te passen.

De functie werkt voorlopig alleen in nieuwe documenten, en alleen samen met de teksteditor, dus niet in spreadsheets of presentaties. De Wave-achtige functie is wel direct te gebruiken in Nederland. Omdat Google de meeste Docs-functionaliteiten langzaam uitrolt kan het zo zijn dat nog niet iedereen Discussions meteen ziet. In onderstaande video een indruk van wat mogelijk is met de dienst.