Iedere Docs en Apps-gebruiker krijgt 1 GB opslagruimte voor bestanden die niet zijn geconverteerd naar een Google Doc, meldde Google dinsdagavond. Maximale grootte van een bestand is 250 MB. De nieuwe functie wordt de komende weken uitgerold.

Extra opslagcapaciteit kost voor consumenten 0,25 dollarcent per GB per jaar. Het minimum is 20 GB voor 5 dollar, ongeveer 3,45 euro. Zakelijke gebruikers van de Google Apps Premier Edition kopen uiteindelijk extra opslagcapaciteit voor 3 euro per GB per jaar, meldt Google.

Gebruikers van de Premier Edition kunnen ook tegelijkertijd meerdere bestanden uploaden en applicaties van derden gebruiken voor synchroniseren en migreren van bestanden naar Google Docs. Die synchronisatie wordt onder meer geleverd door Memeo.

Van CAD- tot Photoshop-bestanden

Google Nederland noemde de nieuwe uploadfunctie onder Google Docs dinsdagavond in een persbericht 'een eenvoudige manier bestanden te delen met vrienden en samen te werken met collega's en externe partijen'. "In plaats van het verzenden van bijlagen via e-mail, worden bestanden naar een map geüpload en gedeeld. Vervolgens kan iedereen die geautoriseerd is de documenten bekijken. Hierbij is te denken aan CAD-, Adobe Photoshop- en HTML-bestanden."

De maximale bestandsgrootte van 250 MB in Google Docs is tien keer zo groot als de limiet voor attachments in Gmail. Google beperkte eerder bij Google Docs Word-documenten tot 500 KB en Powerpoint-bestanden tot 10 MB. Google verkoopt al enkele jaren extra opslagruimte aan Gmail-gebruikers die meer dan de gratis ruimte nodig hebben.

Alles in cloud

Google Apps is niet alleen gericht op bedrijven, maar ook op overheidsinstanties en onderwijsinstellingen. Nieuwe mogelijkheden die onder Apps beschikbaar komen vinden vaak ook hun weg naar de consumentenversies van Google's webdiensten.

De ondersteuning van alle bestandstypes past in Google's strategie om gebruikers zoveel mogelijk informatie op zijn servers te laten opslaan. Dat gold al voor onder meer e-mails, agenda-items, foto's, chats en Office-documenten.

Ook Google's nieuwe besturingssysteem voor mini-laptops, Chrome OS, werkt alleen met webopslag. Een echte backupdienst is Google Docs onder Apps hiermee nog steeds niet. Jarenlang gingen er geruchten dat Google werkte aan een dergelijke dienst, wel aangeduid als GDrive.