Stapje voor stapje wordt Google Docs volwassen. Enkele weken geleden lekte al uit dat Google werkt aan een feature om documenten ook offline te kunnen bewerken.

De tekstverwerker is de eerste applicatie die nu ook offline is te gebruiken. De komende weken wordt de functie stapsgewijs uitgerold, meldt het Googleblog. Het gaat in eerste instantie alleen om de Engelstalige versie van Docs.

Voor het spreadsheetprogramma komt er alleen de mogelijkheid om documenten offline te bekijken. Voor het bewerken blijft een internetverbinding nodig. Ook Google Docs' software voor het maken van presentaties krijgt voorlopig geen offline variant.

Apps gaat offline

Google heeft echter wel nog plannen om offline toegang breder beschikbaar te maken binnen het Google Apps-pakket waar de Google Docs deel van uitmaken. Andere applicaties zijn Gmail, Calendar en Talk.

Offline gebruik van Google Docs was tot nu toe alleen mogelijk na een conversie naar een ander fileformaat. Voor het offline werken met Google Docs is wel de Gears browserplugin nodig die volgens Google werkt met Internet Explorer vanaf versie 6 en Mozilla Firefox vanaf versie 1.5.

Het minder bekende Zoho biedt overigens al langer offline functionaliteit voor haar online kantoorapplicaties.