Dit meldt Google op het dashboard dat de status weergeeft van zijn online-applicaties, waaronder ook Gmail en Google Apps. "Docs is niet te wijzigen op zaterdag 5 september 2009 van 12:00 tot 13:30 PST (Pacific Standard Time)", valt er te lezen op het statusoverzicht van Google Apps. Dat komt neer op een niet functionele Docs van 19:00 tot 20:30 Nederlandse tijd.

Nog wel lezen

Google vervolgt dat het lezen van alle in Docs opgeslagen documenten wel zou moeten werken gedurende die periode. De melding dat Docs er zaterdag even uitligt was begin deze week ook al te zien op de Amerikaanse uitvoering van Google's Dashboard. Hetzelfde geldt voor andere lokale uitvoeringen, zoals bijvoorbeeld het Duitse Dashboard. De Nederlandse woordvoerder van het internetbedrijf bevestigt nu aan Webwereld dat aankomende read-only periode wereldwijd geldt.

Gebruikers informeren

Hij vult aan dat Google de gebruikers van tevoren informeert. Voor klanten die Google Apps afnemen, moet dat volgens de SLA (service level agreement) vijf dagen van tevoren gebeuren. Normale gebruikers zouden ook vooraf ingelicht worden, maar dat is nog niet gebeurd. Noch op geregistreerde mailadressen voor Google Docs, noch in de online-kantoorsuite zelf wordt de aankomende uitval aangekondigd. De Nederlandse woordvoerder verzekert Webwereld dat dit wel op stapel staat.

Ook het blog van het Google Docs-team maakt geen melding van deze aankomende gedeeltelijke uitschakeling. "We zullen een boodschap weergeven boven alle documenten voordat het onderhoud begint", reageert Google Nederland. Het is niet bekend wanneer dat gebeurt; de toegezegde melding is nog niet aanwezig in Google Docs.

Gepland en storingen

De woordvoerder benadrukt dat onderhoud normaliter plaatsvindt zonder enige onderbreking van de geboden diensten. Volgens Google is meer dan een jaar geleden dat er gepland onderhoud zoals dit is geweest; dus een operatie waarbij gebruikers niet of in beperkte mate toegang hebben tot het lezen of bewerken van hun documenten.

Deze geplande semi-uitval volgt op flinke storingen die Google deze week had met Gmail, website-monitor Analytics en ook zijn online-advertentiesysteem DoubleClick. Die storingen staan los van elkaar, maar vonden gelijktijdig plaats.