De overname van ITA Software is bekendgemaakt op het blog van Google. Voor de overname van het 500 man tellende bedrijf zal 700 miljoen in cash betaald worden.

Bedoeling van de overname is om eindgebruikers betere tools te geven om uit een divers aanbod vliegtickets te kiezen. "We zullen werken aan nieuwe tools die het makkelijker voor je maken om vluchten te zoeken, om reisopties en prijzen te vergelijken en je te verwijzen naar een site waar je een ticket kan kopen", schrijft Google op zijn blog.

Zoeken naar actuele vliegopties op meerdere sites is op dit moment een volgens Google "frustrerende ervaring". Echt goede vergelijkssites voor vliegtickets zijn moeilijk te maken, omdat de prijzen en beschikbaarheid van tickets vrijwel continu veranderen.

Bing is klant

Het systeem van ITA Software, QPX, wordt veel gebruikt in de Amerikaanse luchtvaartindustrie. Talloze reisbureau's, vliegmaatschappijen en ook sites als Orbitz, Bing Travel, Kayak.com en CheapTickets gebruikten de software. In Europa heeft ITA Software ook klanten, maar minder. Google zegt dat alle "bestaande contracten" zal honoreren.

Volgens The Boston Globe hebben diverse bedrijven, waaronder Microsoft, samen getracht om Google af te troeven met een bod op ITA Software. Gezamenlijk wilden ze er zo voor zorgen dat ITA onafhankelijk blijft, zodat iedereen de software kan blijven gebruiken.