Google wil de langzame laadtijden van webpagina's aanpakken met het open source-project Accelerated Mobile Pages (AMP). En het laat zich een klein beetje raden waarom: steeds meer mensen zijn die lange laadtijden zat en installeren adblockers, zeker nu dat makkelijk kan in iOS 9 op je iPhone.

Het blokkeren van advertenties kost Google veel geld en niet alleen Google maar ook de uitgevers van sites die belangrijk leunen op de inkomsten uit advertenties. En dus doen ook de uitgevers mee aan het AMP-project en ook Twitter, Pinterest, LinkedIn en Adobe Analytics. Allemaal bedrijven die "iets doen" met (mobiel) adverteren en daardoor worden gedwarsboomd door jou en mij met onze adblockers.

Google wil de wereld redden, of zichzelf natuurlijk

Om de digitale wereldeconomie te redden moeten sites gestript worden van overbodige ballast als Javascript, te veel HTML en al die CSS. HTML blijft vanzelfsprekend nog wel de basis, maar dan als AMP HTML, dat inmiddels ook voor iedereen beschikbaar is op GitHub.

AMP HTML moet door de restricties snellere en betere pagina's opleveren, schrijft de trekker van het project, Malte Uble op de website van AMP. Uble werkt bij Google als leidende webontwikkelaar. Volgens hem leidt AMP HTML tot een laadtijdwinst van 15 tot wel 85 procent.

Maar hoe zit het nu met die advertenties, waar het dus eigenlijk stiekem om gaat? Nou, zegt Ubler, laten we daarvoor iFrames gebruiken. Is dat een manier om adblockers te misleiden?