Google dreigt in een brief aan diverse Franse ministeries nieuwssites uit de resultaten van de zoekmachine te filteren. Een wetsvoorstel in dat land zou betekenen dat Google moet betalen voor de content van nieuwssites. “Deze wetgeving is schadelijk voor Franse gebruikers", staat in de brief te lezen. “Google kan niet accepteren dat het verwijzen naar Franse media zijn voortbestaan bedreigt en zal daarom genoodzaakt zijn om niet langer te verwijzen naar deze sites."

Frankrijk eist SEO-compensatie

Frankrijk heeft het idee voor een zoekmachinebelasting enthousiast opgepikt naar aanleiding van een soortgelijk voorstel in Duitsland. Mediabedrijven maken zich zorgen dat de indexering van Google ervoor zorgt dat er minder bezoekers naar hun sites komen. In het voorstel is SEO-compensatie opgenomen, waardoor Google zou moeten betalen voor het verwijzen naar Franse content.

“Deze wet zou slecht zijn voor krantenuitgevers", vindt Google. Het bedrijf wijst nog even fijntjes op de huidige RSS-dienst van Google waardoor het verkeer op nieuwssites wordt vergroot en waar uitgevers aan verdienen. Mediabedrijven vrezen juist dat lezers vaak genoeg hebben aan de kop en intro en daardoor de site niet meer bezoeken. Maar volgens Google worden er elke maand vier miljard kliks vanaf Google doorgevoerd naar Franse nieuwssites.

Strijd om doorplaatsing

Google verliest langzaam terrein in de strijd om het doorplaatsen van content. In Duitsland komt er een wet aan die snippers verbiedt en ook in België is het zoekbedrijf in een juridische strijd verwikkeld om citaten van artikelen te plaatsen.

Update 13.38 uur: De brief van Google is gericht aan een aantal Franse ministeries. Eerste zin na de intro aangepast om dit weer te geven.