Hoewel de specificaties van HTML5 nog niet bekend zijn en het huidige aanbod aan browsers HTML5 nog niet ondersteunt, belooft de webtaal in de toekomst ingebakken online/offline synchronisatie. Dat maakt Gears, het in 2007 gestarte project om offline werken in webapplicaties te ondersteunen, overbodig.

Gears slaat webdata lokaal op zodat ook zonder netwerkverbinding doorgewerkt kan worden in Docs, Gmail en Calendar, zolang de browser open blijft staan. Gears zit standaard ingebouwd in Chrome, voor andere browsers moet een plugin gedownload worden.

Snow Leopard lust Gears niet

Google laat nu weten dat Gears niet in de Mac-versie van Chrome is gebouwd. Om niet geheel duidelijke technische redenen werkt Gears sinds Snow Leopard niet meer op een Mac.

Veel van de mogelijkheden van Gears zitten echter in HTML5 verwerkt. Daarom is Google niet geheel rouwig om het ontbreken van Gears op de Mac. "We zijn blij dat veel van de technologie van Gears, zoals offline ondersteuning en geolocatie API's, in de HTML5-specificatie zitten", laat een woordvoerder aan de Los Angeles Times weten.

Door de komst van HTML5 is het echter de vraag of Google doorgaat met de ontwikkeling van Gears. Op het Google Gears-weblog is het ook al lange tijd stil, de laatste post dateert alweer van mei dit jaar, terwijl er in 2008 wel minstens elke paar weken iets nieuws geplaatst werd.