Google heeft de developer-voorwaarden van de Play Store aangescherpt om een slimme actie van Amazon in de kiem te smoren.

Onlangs had Amazon zijn eigen Android appstore met een Trojaans Paard, zijn webshopapp, de Playstore van Google ingefietst. Velen verbaasden zich over deze actie, aangezien Google alternatieve appstores op zijn eigen marktplaats verbiedt.

Maar Amazon's juristen hadden goed gelezen. In de tot dan toe geldende voorwaarden zijn alternatieve app-distributiemethoden inderdaad verboden, maar enkel als dit de 'primaire functie' van de app is. Van die juridische lacune maakte de rivaal sluw gebruik door zijn Android appstore te integreren ín zijn webshop-app, met de appstore 'slechts' als bijkomstige functie.

Google slaat terug

Google's reactie liet echter niet lang op zich wachten. Binnen twee weken werden de developervoorwaarden subtiel gewijzigd en het woordje 'primair' geschrapt, waardoor Amazon alsnog in de ban moest, ontdekte Android Police. Overigens is de officiële Nederlandse versie, die rept van 'hoofddoel', op dit punt gek genoeg niet aangepast.

Amazon zwichtte onder Google's druk, en deed dat opmerkelijk genoeg niet door de bestaande app te updaten en de appstore eruit te slopen, maar met een nieuwe app zonder appstore.

Ongetwijfeld is de reactie van Google koren op de molen voor critici die vinden dat Google zijn marktmacht misbruikt om eigen diensten te pushen en rivalen te weren.