CyanogenMod ligt op ramkoers met Google. In september kwam het met een app in de officiële Play store die gebruikers stap-voor-stap helpt bij het installeren van een CyanogenMod ROM, een Android-alternatief zonder Google-apps. Hiervoor is roottoegang vereist, en daarmee vervalt de garantie op het toestel.

Verboden root te stimuleren

Maar het feest duurde niet lang, want volgens Google overtreedt de app de voorwaarden van de Play store. De app zelf is technisch onschuldig, het is meer een instructie, maar het ‘stimuleert’ gebruikers om hun toestel te rooten en daarmee vervalt de garantie. Dat is volgens Google tegen de regels. Overigens vervalt in Nederland niet automatisch de garantie bij rooten als evident is dat een defect een andere oorzaak heeft.

De ontwikkelaars van CyanogenMod hebben uiteindelijk zelf de app teruggetrokken anders zou Google het eigenhandig verwijderen. De app is uiteraard nog wel beschikbaar buiten de Play store, zoals op de site van CyanogenMod zelf.

Bedreiging voor Google

De laatste tijd timmert CyanogenMod hard aan de weg om een mainstream alternatief te worden, en daarmee wordt het verdienmodel van Google ondermijnd, omdat diensten van Google niet langer standaard worden meegeleverd. In 2009 kreeg CyanogenMod het ook al aan de stok met Google, toen omdat het juist Google-apps had ingebakken.

Binnenkort komen zelfs de eerste toestellen op de markt die CyanogenMod standaard hebben voorgeïnstalleerd, van fabrikant Oppo. Het is echter de vraag of Google dit toelaat, aangezien Oppo lid is van de Open Handset Alliance, waarbij de leden zich committeren aan het officiële Android-ecosysteem waar Google de dienst uitmaakt.