"Bij de nieuwste versie van Google Earth krijgt de gebruiker, als hij zoekt op bijvoorbeeld 'restaurant' en 'Amsterdam', ook echt de Nederlandse zoekresultaten in beeld." Dit zei marketing manager Sydney Mock van Google Nederland woensdag tijdens de presentatie van Sky, een nieuwe functie in Google Earth. Tot nu toe was alleen de taalinstelling van het programma te veranderen.

Earth is één van Google's populairste applicaties. Het is wereldwijd nu 250 miljoen keer gedownload, aldus Mock. Daarmee heeft ongeveer een kwart van alle internetters Google Earth gedownload, schat Google. Hoe vaak het programma in Nederland is gedownload, wil het bedrijf niet bekendmaken.

Volgens Mock is Google nog druk bezig om steeds meer beelden van hoge resolutie aan Earth toe te voegen. Ongeveer de helft van alle beelden bestaat nu uit foto's van hoge resolutie.

Api's

Google Earth is volgens Mock een programma met beelden die een basis vormen voor nieuwe toepassingen. Deze kunnen door ontwikkelaars worden ontworpen met hulp van zogeheten api's (application programming interface).

Mock is verbaasd over creatieve ideeën waarmee ontwikkelaars bij Google Earth zijn gekomen. Als voorbeeld noemt hij de vliegtuigen die landen en opstijgen vanaf Schiphol en die dankzij ontwikkelaars realtime in Google Earth zijn te volgen.

Mock verwacht ook veel van de api's voor de nieuwe Sky-functionaliteit in Google Earth. Wat voor toepassingen dat zullen worden, vindt hij moeilijk te voorspellen.