De Europese Unie denkt aan de oprichting van een superwaakhond die de macht van internetbedrijven in Europa moet beperken. Daarbij gaat het vooral om Amerikaanse internetbedrijven zoals Google en Facebook. dat schrijft de Wall Street Journal. Vanwege de betaalmuur verwijzen wij hier naar de International Business Times, die uit het artikel citeert.

Bang voor misbruik machtspositie

De angst bestaat dat de internetbedrijven zo machtig worden dat zij vrijwel ongestraft hun positie kunnen misbruiken ten nadele van Europese of nationaal gerichte concurrenten en consumenten. Zoekmachines, online marktplaatsen en sociale netwerken ontwikkelen zich tot "superknooppunten die van cruciaal belang worden" voor de Europese economie, zo denkt de EU. "Slechts een klein deel van de economie is in de naaste toekomst niet meer afhankelijk van die bedrijven."

Overigens is het nog slechts een eerste aanzet tot een voornemen, een verkenning naar de behoefte en noodzaak van een dergelijke superwaakhond. Wel ziet de EU dat Europa simpelweg de boot heeft gemist als het gaat om de interneteconomie en dat mede daardoor voor Google en andere niet-Europese bedrijven de kans ontstond een dominante marktpositie op te bouwen.