Dit meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen die 'bekend zijn met de materie'. Ook diverse persbureaus en andere media melden onafhankelijk van elkaar dat Google plannen heeft in deze richting.

Het is de bedoeling dat de liedjes afspeelbaar getoond worden in de lijst met zoekresultaten. Gebruikers kunnen dan het nummer direct luisteren door op play te klikken, maar ook kopen. Dit zou onder anderen kunnen bij de iTunes Store of Amazon.

Geen verdiensten

Volgens de Amerikaanse zakenkrant gaat Google niets verdienen aan de service. Het zou puur een stap zijn om relevant te blijven in de zoekmarkt. Platenmaatschappijen Warner, EMI, Sony en Vivendi hebben licenties voor hun catalogus verstrekt aan Google. Naar verwachting wordt de dienst volgende week in gebruik genomen.

De stap is onderdeel van een stevige strijd om zoekaandeel. Microsoft kondigde vannacht aan realtime search te integreren in Bing, een paar uur daarna kondigde Google een vergelijkbare functionaliteit aan.

Lala-link

Volgens analisten indexeert Bing in principe even snel dezelfde pagina's als Google. Daardoor wordt de druk opgevoerd voor de zoekmachines om zich op andere manieren te onderscheiden. Dat wordt geprobeerd met realtime search, maar ook met het aanbieden van verschillende content, zoals muziek.

De nieuwe muziekdienst laat gebruikers het hele nummer streamen vanaf Lala.com. Het is ook mogelijk dat er een gedeelte van het nummer wordt gestreamd vanaf iLike.com, de muzieksite van MySpace. iLike indexeert vooral muziek van YouTube maar ook van het eigen, onafhankelijke muziekplatform Garageband. De muziek die wordt verspreid via Lala is alleen nog in de VS te beluisteren. Een wereldwijde dienst 'wordt binnenkort beschikbaar'. Het is dan ook maar de vraag of de muziekdienst van Google ook buiten Amerika te gebruiken is.

Tien cent

De Lala-link laat gebruikers een keer gratis naar het hele nummer luisteren. Daarnaast wordt de optie geboden om een online versie te kopen van het nummer voor 10 dollarcent, of het nummer te downloaden als mp3 voor ongeveer 1 dollar.

Bing gaat 'wellicht in de toekomst' ook muziek aanbieden, maar Microsoft richt zich voorlopig liever op realtime search.