Hoewel bedrijven als Microsoft, Apple en eBay al miljoenen aan royalty's hebben betaald, zijn de patenten van Eolas ongeldig. Tot die conclusie komt een achtkoppige jury in een rechtszaak in Texas, meldt de IDG nieuwsdienst.

Brede patenten

Eolas, een beruchte patenttrol die al twintig jaar actief is, had 22 internetbedrijven aangeklaagd, waaronder Google, Amazon, Apple, Adobe en eBay. Allen zouden inbreuk maken op twee patenten die stammen uit de jaren negentig, en functionaliteit beschrijven die cruciaal is voor het web. Zoals 'de mogelijkheid van een browser om interactieve elementen en code te draaien vanaf een server'.

Microsoft had al in 2007 met Eolas een schikking getroffen, en tijdens de voortslepende rechtszaak kozen ook bijvoorbeeld Apple en eBay eieren voor hun geld en schikten. Maar de vechters worden beloond, want de patenten zijn ongeldig.

Prior art

Google en Amazon, met hulp van www-uitvinder Tim Berners-Lee als getuige, overtuigden de jury dat de gepatenteerde technologie al bestond en publiek bekend was voor dat Eolas zijn claims ging octrooieren.

Berners-Lee wees de achtkoppige jury erop dat de allereerste webbrowsers, zoals Mosaic en Viola, de later gepatenteerde techniek al implementeerden. Dit gebruik van vóór het patent, zogeheten prior art, is van begin jaren negentig. Berners-Lee, onvermoeibare vechter voor het open web, is dan ook in zijn nopjes over de uitspraak van de jury.