De Gbus gaat betalen. De shuttlebussen die werknemers van en naar Silicon Valley vervoeren, waren eind vorig jaar doelwit van een boze meute. De bewoners pikken het niet langer dat de prijzen in het gebied voortdurend stijgen vanwege de goed verdienende techsector. De bussen waarin het personeel vervoerd wordt van en naar Silicon Valley staan symbool voor de ontstane ongelijkheid.

De ‘Gbus’ heeft het openbaar vervoer duur en onbetrouwbaar gemaakt, vinden de protesteerders. In een lijmpoging doneren Google en andere grote techbedrijven zoals Apple en Facebook nu 1,5 miljoen dollar aan de stad, meldt Reuters.

Betalen per stop

In een pilot die anderhalf jaar duurt wordt er een gelimiteerd systeem ingevoerd waarbij de forensenbussen, die dagelijks circa 45.000 techies vervoeren tussen San Francisco en Silicon Valley, moeten betalen per stop, per dag. Dat betaalt zich uit in zo’n 100.000 dollar per bedrijf en levert de stad de 1,5 miljoen dollar op. Het pilotprogramma is maandag aangekondigd door burgemeester Ed Lee. De verdiensten worden terug geïnvesteerd in het verbeteren van de lokale ov-voorzieningen.

Ondertussen leeft de discussie van gentrificatie voort. Er zijn nog altijd veel critici die vinden dat het stadsbeleid, inclusief belastingvoordelen, veel te royaal is voor de techindustrie. Opsplitsen dan maar?

Een foto van de protestactie vorige maand:

(via Indybay.org)