Google en Dell bevestigen dat ze testen doen met voorgeïnstalleerde Google-software (zoals Google Toolbar en Google Desktop Search). De bevestiging kwam nadat The Wall Street Journal een uitgebreid artikel plaatste over de gesprekken tussen de twee bedrijven.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant zou Google in drie jaar tijd mogelijk bijna een miljard dollar aan Dell moeten betalen in ruil voor het meeleveren van de Google-software op Dell-computers.

In het najaar begon Dell een veiling voor internetbedrijven die hun software geïnstalleerd willen hebben op 100 miljoen nieuwe Dell-pc's. Yahoo haakte af en vervolgens versloeg Google Microsoft. Inmiddels overleggen Google en Dell over de precieze invulling van de mogelijke overeenkomst.

Toolbar

Volgens The Wall Street Journal heeft Google al een contract met Hewlett-Packard (HP). Google betaalt HP één dollar voor elke pc die wordt voorzien van de Google toolbar. Als de koper van de computer de toolbar voor het eerst gebruikt, ontvangt HP nog eens 75 dollarcent van Google, zo zegt een ingewijde.

Enigszins vergelijkbare contracten heeft HP afgesloten met Earthlink, AOL en Symantec. Deze bedrijven betalen HP een vast bedrag of een deel van hun omzet in ruil voor een vermelding op HP-pc's.

Het idee hierachter is dat de meeste consumenten de instellingen van hun computer niet veranderen en dus gebruik blijven maken van de geboden diensten, zoals die van Google.