Chris Saad, oprichter van Faraday Media en het brein achter de DataPortability Workgroup laat op zijn blog weten dat Google en Facebook, samen met Plaxo dat eerder al aangaf zich bij de groep te voegen, de belangrijkste spelers vormen op de markt van sociale netwerken en dataportabiliteit, zo meldt Computerworld.

Overdraagbare gegevens

'Hun gezamenlijke steun voor het DataPortability-initiatief opent de deuren voor een nieuwe generatie software, op het gebied van sociale contacten, gebruikersrechten en interoperabiliteit. Dit betekent dat gebruikers in staat zullen zijn om hun vrienden en mediabestanden te benaderen vanuit alle programma's, sociale netwerksites en widgets die het DataPortability-initiatief ondersteunen.'

De gedachte achter het initiatief is dat foto's, video's en andere vormen van persoonlijke gegevens onderling gedeeld moeten kunnen worden tussen verschillende applicaties en profielsites die een consument gebruikt: 'De technologie bestaat al, we moeten alleen nog alle stukjes van de puzzel samenbrengen.'

Privacy

Marshall Kirkpatrick, blogger bij ReadWriteWeb is van mening dat de aankondiging van Google en Facebook weliswaar het einde kan betekenen van het afzonderen van gebruikers binnen één site, maar ook nieuwe uitdagingen zal vormen op het gebied van privacy:

'Google en Facebook zijn twee bedrijven die meer gebruikersgegevens bezitten dan welke andere consumentenservice op de markt dan ook. De toezegging om mee te werken aan dit systeem was van doorslaggevend belang voor het succes van dit project.

Dit zijn de twee belangrijkste bedrijven van de afgelopen tijd, wat er nu besloten moet gaan worden is of het buren worden met een heg tussen de aangrenzende tuintjes of dat de platformen écht open worden gegooid en worden omgevormd tot één groot innovatief ecosysteem. Dat levert echter wel de nodige uitdagingen op het gebied van gebruikersrechten en de privacy van gegevens."

Scoble

De beslissing van Facebook om haar platform (deels) open te stellen is opmerkelijk, aangezien tech-blogger Robert Scoble onlangs van de site werd geweerd omdat hij een automatisch Plaxo-script gebruikte om zijn eigen gebruikersgegevens van Facebook te plukken.

Naast Plaxo, Facebook en Google, zijn ook Yahoo, Dow Jones, eHub, Zoomr en de BBC al een onderdeel van de DataPortability Workgroup.