Cisco legt het netwerk aan in samenwerking met enkele Amerikaanse telecombedrijven. Dat zijn AT&T, Comcast en Verizon, meldt de Financial Times. Cisco maakt volgens de krant pas later deze maand nadere details bekend.

Google jaagt aan

Het nieuwe glasvezelnetwerk is een antwoord op Google's recent onthulde plannen voor de aanleg van glasvezel naar maximaal 500.000 woningen. Google wil daarbij snelheden van 1 Gbps leveren. Het bedrijf ziet het netwerk als manier om te testen welke toepassingen er bij deze snelle verbindingen mogelijk worden. Cisco is eveneens van plan 1 Gbps-verbindingen te leveren.

De telecomindustrie begint enigszins nerveus te worden de acties van Google. Bovendien is telecomtoezichthouder FCC (Federal Communications Commission) van plan later deze maand een plan te lanceren dat de telco's meer onder druk zet om hun netwerken sneller op te waarderen. Over tien jaar moeten 100 miljoen Amerikaanse huishoudens een verbinding van minstens 100 Mbps hebben, vindt de FCC. Dat kan enkele honderden miljoenen dollars kosten.

Meer glas, minder snelheid

De Verenigde Staten heeft in absolute aantallen meer glasvezelaansluitingen dan Europa. Gemiddeld zijn de internetverbindingen in de VS echter een stuk langzamer. De regering Obama trok vorig jaar meer dan 7 miljard dollar uit om de breedbanduitrol te stimuleren.