Iedereen kent het kwispelende hondje uit Windows XP. Voor veel mensen is de verschijning van het diertje het sein om koffie te gaan halen. Het duurt immers even voor het brave beestje heeft gevonden wat u zocht. Diverse partijen zijn echter in dit gat gesprongen. Eén van de beste programma's op dit gebied is Copernic Desktop Search. Veel populairder is echter het vergelijkbare programma van Google: Google Desktop Search. Net als met Copernic is het hiermee mogelijk om snel en eenvoudig de inhoud van een pc te doorzoeken.

Het is een applicatie die op iedere Windows-pc zijn gang kan gaan. Het principe is simpel. Net als grote broer Google op internet indexeert Google Desktop Search uitgebreid alle inhoud die doorzocht kan gaan worden. In tegenstelling tot de standaard zoekfunctie in Windows 'weet' Google Desktop Search dus vooraf waar alle bestanden staan. Deze aanpak levert nogal een snelheidswinst op.

Geen Firefox

Afgezien van pdf-bestanden kan Google Desktop Search eigenlijk alle standaardformaten doorzoeken: Outlook, Word, Excel, bezochte webpagina's, Powerpoint en meer. Gek genoeg is er nog geen ondersteuning voor Mozilla-producten als Firefox of Thunderbird. Ook voor Macintosh of Linux is geen versie beschikbaar.

Google Desktop Search werkt verder net als Google Search op het web, alleen nu met resultaten van uw harde schijf. Deze resultaten worden samen met de resultaten van dezelfde zoekactie op het internet getoond. Dat is erg handig. Als het gevraagde niet op de pc aanwezig is, helpt het wereld wijde web wellicht verder.

Tot zover niets dan goeds. Na de introductie van Google Desktop Search vorige maand begonnen echter de geruchten de kop op te steken. Het eerste bezwaar was dat Google informatie verzamelt over zoekopdrachten op individuele pc's. Veel mensen zijn bovendien huiverig voor het advertentieprogramma AdWords op hun desktop. Het meest serieuze bezwaar richt zich op de aanname dat Google Desktop Search niet veilig zou zijn.

Veiligheid

Google Desktop Search heeft een groot probleem met netwerken of machines met meerdere gebruikers. Het product moet in dat geval worden geïnstalleerd door een administrator. De applicatie houdt er verder geen rekening meer mee dat sommige gebruikers van een computer minder rechten hebben. De zoekmachine indexeert dus onafhankelijk van gebruiker domweg al het materiaal op een pc. De gevolgen zijn soms extreem.

Het is zo simpel. Men neme een gedeelde computer met daarop Google Desktop Search, in bijvoorbeeld een internetcafé. Vervolgens leidt een zoekactie naar de woorden 'hotmail', 'inbox'; of 'compose' tot een resultatenset met daarin ook eerder bezochte webpagina's. Deze webpagina's bevatten vaak via webmail verzonden mailberichten. Natuurlijk kan het webmail-account zelf niet worden geopend. Google Desktop Search laat echter ook versies in de cache zien, net als Google op internet. Deze versies tonen soms allerlei privé-berichten van voorgaande gebruikers van de pc.

Het kan nog erger. Stel dat iemand ooit zijn wachtwoord is vergeten. Vaak kan er dan een herinneringsbericht worden opgestuurd. Type 'password' of 'account' en alle op de computer gelezen herinneringsberichten worden door Google Desktop Search getoond. Bingo! Volgens Google is het geen bug, maar een feature. Het bedrijf claimt dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor wat hij doet met het product.

Alleen thuis

Nooit meer het Windows XP-hondje is zeker een aantrekkelijke gedachte. Google Desktop Search heeft helaas nogal wat kinderziektes. Het is tenslotte ook maar in bèta. Google heeft echter een historie van ellenlange bèta's. Laten we dus deze versie maar serieus nemen.

Google Desktop Search is heel geschikt voor thuisgebruikers. Binnen een bedrijf is er echter geen plaats voor de nieuwe zoekmachine van Google. Daar is het installeren van Google Desktop Search gelijk aan het installeren van spyware. Niet doen dus.