De Nederlandse ict-sector was op bezoek bij minister Verhagen van Economische Zaken en Innovatie om meer te horen over de plannen van het Kabinet wat betreft de Nederlandse vertaling van de Europese Digitale Agenda van Neelie Kroes.

Verhagen hield de ict-afgevaardigden voor dat “de schat aan overheidsdata zich fantastisch leent voor innovaties.” De minister refereerde onder meer aan de informatie die het KNMI beschikbaar stelt aan buienradar.nl.

Het beter benutten van ict voor nieuwe producten en diensten is het belangrijkste uitgangspunt van de Digitale Agenda.nl. Die moet in mei verschijnen. Volgens het Kabinet is bijna 60 procent van de economische groei in de periode 1985 tot 2006 te danken aan ict-toepassingen.

Google en IBM op bezoek

Om na te gaan hoe ict nog beter benut kan worden voor innovatie in de Nederlandse topsectoren, had Verhagen enkele afgevaardigden uit de industrie uitgenodigd voor en gesprek. Onder meer Hyves, Google en IBM schoven aan.

Gespreksonderwerpen waren onder meer cloud computing, maatschappelijke toepassingen van ict, “supersnel breedband”, het wegnemen van hinderlijke regels die innovatie belemmeren en vermindering van regeldruk door inzet van ict. Eerder al stelde Verhagen 1,5 miljard euro beschikbaar voor innovatie en vermindering van regeldruk in het bedrijfsleven.