De topmannen zijn twee van de tien uitverkorenen toetreden to de President's Council of Advisers on Science and Technology (PCAST). In de raad nemen vooraanstaande Amerikaanse wetenschappers en technici zitting.

De aanwezigheid van zowel Google als Microsoft kan goed nieuws zijn voor de voorstanders van netneutraliteit. Het principe van netneutraliteit houdt in dat providers niet mogen discrimineren op verschillende soorten webcontent. Een bit is een bit, gebruikers moeten in staat zijn om alle legale webapplicaties te gebruiken zonder dat de provider zich daarmee kan bemoeien.

Papieren tijger

Microsoft en Google hebben eind vorig jaar hun steun voor netneutraliteit opnieuw uitgesproken. De Wall Street Journal trok die toewijding later in twijfel. Google zou namelijk proberen te onderhandelen met isp's om een aparte breedbandsnelweg te maken voor Google's diensten. Daarnaast zou Microsoft uit een commissie zijn gestapt die netneutraliteit nastreeft.

Volgens een woordvoerder van de president maakt het toetreden van Google en Microsoft tot de adviesraad weinig uit. Hij wijst er op dat Schmidt ook al adviseur van de president was tijdens zijn verkiezingscampagne. Het zou niet moeten uitmaken dat hij nou is toegetreden tot de PCAST. De raad heeft slechts een adviserende rol. De bedoeling is het Witte Huis te helpen met het formuleren van beleid.