"We doen de data-analyse en recommendations in de Amazon-cloud", zegt chief production officer (CPO) Neil Hunt van Netflix tegen Webwereld. Het cloudaanbod van zowel Google als Microsoft is door de tv- en filmstreamer wel bekeken en beproefd. Maar Hunt vertelt dat de Google-cloud en Windows Azure mogelijkheden missen die Netflix nodig heeft. De Amerikaanse streamingdienst voor videocontent is sinds vannacht ook officieel beschikbaar in Nederland.

'Amazon als enige volwassen genoeg'

Hunt prijst de schaalbaarheid van de cloud en het gemak waarmee enkele duizenden servers extra ingezet kunnen worden wanneer de avond, en dus kijktijd, aanbreekt. Ook kunnen de developers van het bedrijf makkelijk experimenteren, door even een honderdtal virtuele servers in gebruik te nemen. Voor Nederland gebeurt dat in Amazons datacenter in Ierland. Daar vandaan worden ook Groot-Brittannië en Scandinavië bediend, waar Netflix al actief is.

"Amazon is de enige cloud die volwassen genoeg is", zegt CPO Hunt ronduit. Hij legt ook uit waarom Netflix veel van zijn eigen infrastructuur, draaiend bovenop Amazons cloudinfrastructuur, als open source beschikbaar stelt. Dat zogeheten OpenConnect is beschikbaar voor internetproviders en ook cloudleveranciers in de hoop dat die aanhaken en zo een valide platform voor Netflix worden. Het streamingbedrijf wil zo ontkomen aan de functionele lock-in die het nu heeft bij Amazon, bevestigt Hunt.

Eigen CDN's eerst

Hij vertelt verder dat er voor het aanbod in Europa géén gebruik wordt gemaakt van CDN-partners (content delivery network). Bedrijven als Akamai en Level 3 doen momenteel wel dienst voor de distributie van Netflix-streams in de Verenigde Staten. Maar dat faseert Netflix uit, "om strategische redenen". In de VS waren er eerder dit jaar problemen juist vanwege content delivery, peering en de rol van ISP's.

In Nederland heeft NetFlix nu diverse eigen CDN's staan. Hunt kan niet zeggen hoeveel dat er zijn. Hij laat wel los dat het bedrijf deals heeft met KPN en Ziggo. "UPC bereiken we via transit-partners", zegt Hunt die aangeeft dat er voortdurende gesprekken zijn. Via UPC-moeder Liberty zijn immers veel meer landen te bestrijken, naast Europa ook de VS.

Netflix heeft voor Nederland een snelle 100 Gigabit-aansluiting genomen bij internetknooppunt AMS-IX: