Onder de afspraken zijn een controlemechanisme om bij te houden hoe de medische gegevens worden gebruikt, een klachtenprocedure voor consumenten die menen dat hun persoonlijke informatie is misbruikt, zo bericht Reuters.

Privacy

Verder hebben de partijen afgesproken dat de medische data niet door werkgevers mag worden gebruikt om onderscheid te maken. Naast Google en Microsoft ondertekenden ook WebMD Health Corp, consumentenorganisatie Consumers Union, lobbygroep AARP en America's Health Insurance Plans, dat grote Amerikaanse verzekeraars vertegenwoordigt.

Niet alle organisaties vinden de nieuwe richtlijnen echter een vooruitgang. Zo noemt de American Civil Liberties Union (ACLU) dit een 'after-the-fact'-aanpak. "Ze willen een systeem bouwen en pas achteraf kijken hoe het met de privacy is gesteld", zegt Tim Sparapani van deze organisatie.

Papier

De ACLU protesteert ook tegen een wet, die gisteren in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is besproken. Hierdoor zou een nationale coördinator voor medische informatie worden aangesteld en het gebruik van elektronische technologieën worden gestimuleerd. De ACLU vindt dat in deze wet moet worden opgenomen dat patiënten hun eigen dossiers kunnen inzien en onjuistheden mogen corrigeren.

Volgens deskundigen wordt de introductie van digitale medische dossiers gefrustreerd door de huidige gang van zaken in de gezondheidszorg, waarbij veel dokters nog papier gebruiken en de meeste patiënten geen toegang tot hun eigen medische gegevens hebben. Zowel Google, met het recente initiatief Google Health als Microsoft, met het HealthVault-platform, willen het digitaliseringproces van medische informatie versnellen.